Medová roláda podle Petry Burianové | Bohemilk.cz

Medová roláda podle Petry Burianové

Medová roláda podle Petry Burianové
Čas
Do 45 minut + 1h na vychlazení
Čas
4 porce
Čas
Sdílet recept
Čas
Tisknout recept

Ingredience

  • 5 vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g vlahého medu
  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli
  • Jablečná omasta
  • 1 tvaroh tučný Moravia
  • 1 zakysaná smetana
  • 120 g smetany ke šlehání Moravia
  • 2 lžíce cukru

Postup přípravy

Plech vyložíme papírem a ten ještě vymastíme olejem. 4 bílky vyšleháme do sněhu. 4 žloutky a 1 celé vejce vyšleháme s cukrem a medem do nadýchané pěny. Mouku promícháme se sodou a solí. Do žloutkové směsi přidáme po částech mouku a ručně vmícháme, prohazuje. Nakonec stejným způsobem vylehčíme sněhem. Natřeme rovnoměrně na pečicí papír a dáme do vyhřáté trouby, statický ohřev na 200 stupňů. Po vložení do trouby stáhneme teplotu na 180 stupňů a pečeme asi 10–12 minut. Roláda hodně vyběhne a ztmavne. Nelekáme se.
Po upečení roládu posypeme lehce hladkou moukou a překlopíme na čistý pečicí papír. Tato roláda se stáčí až po vychladnutí. Plát se bohatě potře jablečnou omastou a krémem, který vyšleháme z tvarohu, smetan a cukru. Stočíme, utáhneme a dáme chvilku do lednice zatuhnout.
 
Jablečná povidla (omasta)
2 kg nejlépe kyselejších jablek
4 lžíce octa
250 g vody
350 g cukru krupice nebo medu (podle kyselosti jablek)
0,5 lžičky badyánu
1/4 lžičky skořice
 
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do pekáčku, přidáme vodu s octem. V troubě necháme na 150 stupňů rozdusit a pak dále vypékáme, občas promícháme. Když je to téměř vypečené (vařečka dělá viditelně cestičky), přidáme cukr nebo med. Podle chuti, protože každá odrůda je samozřejmě jinak nakyslá. Pozor při ochutnávání, směs je hodně horká! Ještě chvíli vypékáme, musíme ale už míchat, aby se povidla nepřipálila. Hotová povidla můžeme rozmixovat tyčovým mixerem, nebo přepasírovat přes síto, ale většinou to není potřeba.
Povidla můžeme naplnit do sklenic a sterilovat. Při použití na pečení přidáme do povidel skořici, a hlavně mletý badyán.

Ochutnejte také

Indické špízy na gril

Doba připravy: Příprava 15 min, naložení 2 hod, grilování 10 min

Nakládané sýry

Doba připravy: 10 minut

Vyberte si Váš recept

Podle ingredience
Mléko Sýr Máslo Tvaroh Smetana Podmáslí Kysaný produkt / jogurt
Podle příležitosti
Hlavní chod Večeře Snídaně Dezert Svačina Grilování
Podle životního stylu
Fitness Nestíhám Bezlepkové recepty Recepty pro děti Recepty dle Petry Burianové
Top