Jahody omyjeme a odstopkujeme. Prosypeme moučkovým cukrem a přidáme lžíci balzamikového octa nebo citrónové šťávy. Řádně je promačkáme a necháme chvilku odstát. Poté je propasírujeme přes cedník. Neměl by vzniknout téměř žádný odpad, tzn. máme asi 500 g jahodového pyré.
Do kotlíku si dáme vejce, žloutky, krupicový cukr a špetku soli a v páře nad hrncem pomalu šleháme až je směs horká a nejsou cítit krystalky cukru. To trvá zpravidla 5 minut. Poté odstavíme a vyšleháme na vysoký výkon do husté pěny a vychladnutí.
Vychlazenou smetanu vyšleháme do polotuha.
Stěrkou spojíme vaječnou směs, smetanu a 2/3 pyré. Zbytek pyré si odložíme. Směs dáme do zmrzlinovače a podle návodu vyrobíme zmrzlinu. Nakonec přidáme zbytek odloženého pyré a jen lehce propíchneme – mramorujeme. Zmrzlinu můžeme dát do formiček na nanuky nebo do dobře uzavíratelné krabičky do mrazáku.
Pozn. Jde to i bez zmrzlinovače, ale nikdy nebudete mít 100% výsledek. Směs dejte do uzavřené krabičky do mrazáku a pravidelně choďte promíchávat, dokud nedosáhnete krémové konzistence.