Dortový korpus
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si kulatou dortovou formu o průměru cca 23 cm, kterou vyložíme pečícím papírem. Ten k formě hezky přilne, když jednu jeho stranu navlhčíte.
V míse smícháme 375 g hladké mouky, 20 g kakaa na vaření, půl lžičky soli a 2 lžičky prášku do pečiva. Tuto sypkou směs odložíme stranou a ve větší míse prošleháme 170 g másla pokojové teploty s 375 g cukru krupice a s 3 celými vejci.
Do menší mističky nebo hrnečku odlijeme část podmáslí a smícháme jej s červeným potravinářským barvivem. My jsme použili barvivo v prášku (zakoupeno v drogerii). Pro sytou červenou barvu bylo vhodné použít celé balení 5 g, které je podle návodu určeno na 6 kg hmoty. K dobře promíchanému základu bez hrudek, přilijeme zbytek podmáslí (celkem 360 ml).
Do mísy s máslovou pěnou střídavě přimícháváme sypkou moučnou směs a obarvené podmáslí. Vše řádně prošleháme.
Přidáme lžičku vanilkového extraktu. V malé misce smícháme 1,5 lžičky vinného octa a 1,5 lžičky jedlé sody, zašleháme do těsta.
Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 45 minut (dokud špejli zapíchnutou do těsta nevytáhneme suchou – těsto se na ni nelepí).
Tvarohový krém
Smícháme 250 g tvarohu v alobalu (má pevnější konzistenci než vaničkový a bude na dortu lépe držet) se 100 g moučkového cukru, 100 ml citrónové šťávy, kůrou z jednoho citrónu a 2 polévkovými lžícemi másla. Po prošlehání přidáme lžičku vanilkového extraktu a postupně zašleháme 100 ml smetany 33%. Krém uložíme do ledničky, než se dopeče korpus.
Zdobení
Hotový korpus rozkrojíme a namažeme částí krému. Druhou část krému použijeme na vršek dortu. Po uležení podáváme.
Množství krému dolaďte dle vlastních preferencí. Je chuťově výrazný, ale někdo má raději silnější vrstvu.
Dobrou chuť!