Dva roky. Tak dlouhá byla cesta od první myšlenky ke konečné podobě sýru Herold. Žádné kompromisy. Cílem byla jedinečná delikátní chuť a vůně. Z výběrového českého mléka tak vznikl prémiový sýr, který se ve zracích sklepích proměňuje v gurmánský zážitek.
Tvrdý sýr HEROLD se vyrábí v jihlavské mlékárně Moravia Lacto, ležící v čistém prostředí Českomoravské vrchoviny. Impulzem zrození sýru HEROLD byl sen našich sýrařských mistrů vytvořit poctivý český tvrdý sýr s originální chutí. Sýr, který se právě pro svoji jedinečnou chuť stane v budoucnosti legendou. Legendou, která obstojí i v náročné soutěži sýrů světoznámých značek.
Sýr HEROLD je vyroben tradiční sýrařskou technologií z výběrového českého mléka. Do pasterizovaného mléka přidáváme vybrané mlékařské kultury rodu Lactobacillus, Lactococcus a syřidlo. Vysrážená sýřenina se dále zpracovává krájením, mícháním a dohříváním. Vzniklé sýrové zrno se nasucho plní do speciálních kruhových forem s typickým vzorem slaměných ošatek. Ve formách sýr při lisování prokysává a odkapává. Tímto postupem vznikají v hmotě sýru drobné dírečky – kaverny, které vytvářejí charakteristickou texturu sýru.
Po nasolení v solné lázni se sýr osuší a opatří ochrannou vrstvou v charakteristickém černém odstínu. Poté již náš mladý sýr putuje do regálu zracího sklepa, kde se během 6 měsíců pečlivého ošetřování a obracení promění ve vyzrálý tvrdý sýr HEROLD.
Pro vyznění chuti doporučujeme sýr nechat 15 minut stát při pokojové teplotě, aby se naplno otevřela jeho vůně a chuť. Doporučujeme sýr porcovat na trojúhelníčky a konzumovat směrem od jemného středu k chuťově výraznějšímu kraji.
Jsme hrdí na to, že se náš sen o gurmánském sýru stal skutečností. A jestli se nám naše dílo opravdu podařilo, můžete posoudit sami.
Herold s oříškovou chutí / Herold 6 měsíců / Herold 12 měsíců / Herold s ovčí chutí