V hrnci si rozehřejeme olivový olej a přidáme nasekanou cibuli, kterou necháme zesklovatět (3-5 minut). Následně přidáme rozdrcený česnek a směs osmahneme další zhruba minutu. Mezitím si připravíme koření – kuchyňskou nití svážeme dohromady bazalku a rozmarýn a přidáme do hrnce. Vlijeme rajčatový protlak a dochutíme pepřem a solí (případně cukrem).
Celou směs přivedeme k varu, přilijeme zeleninový vývar a vaříme po dobu 15 – 20 minut. Poté vyndáme z hrnce svázané koření, které už nebudeme potřebovat. Uvařenou směs přelijeme do mixéru nebo můžeme použít ruční mixér – mixujeme, dokud nemáme ze směsi jemné pyré.
Směs přelijeme zpět do hrnce, přidáme smetanu a ještě krátce provaříme.
Je hotovo! Na servírovanou porci nasypeme mozzarella perličky, které výborně doladí chuť. Dozdobíme lístky čerstvé bazalky a můžeme posypat trochou oregana, které nám připomene chuť letní Itálie, nakonec zakápneme olivovým olejem.